Terapeutiska samtal, kbt
Tidigare upplevelser och erfarenheter kan göra sig påminda och sänka vår förmåga att skapa och behålla goda relationer, känna harmoni, tålamod, ta ansvar. Automatiska tankar med oönskade känslor och beteenden som följd skapar hinder i vardagen. Ibland kan en professionell samtalskontakt hjälpa dig att få syn på de värdekrockar och tankemönster som hindrar dig att nå dit du vill. Du får hjälp att bearbeta det du vill förändra. Och strategier för att förhålla dig till sådant som du inte kan påverka.

Kognitiv relationell psykoterapi
Enskilda bokade samtal. Korttidsterapier omfattar ca 10-15 samtal. Långtidsterapier omfattar minst 20 samtal, ofta löper terapin under lång tid.
Den Kognitiva relationella psykoterapin bygger på kognitiv teori sammankopplad med anknytningsteori, affektteori och motivationsteori. Den kognitiva relationella psykoterapin har dessutom en stark förankring i den sokratiska filosofin. En viktig aspekt är att förstå alla de relationer patienten haft och har till viktiga värden i livet. Den kognitiva relationella psykoterapin vill framhålla kontakten terapeut-patient som viktig, men då även vad som händer med terapeuten under mötet. Vad behöver terapeuten arbeta med, hos sig själv, för att kunna skapa ett samarbetsklimat som funkar?

Parterapi
Svårigheter i parrelationer handlar ofta om brister i kommunikationen. Vi glömmer att kommunicera våra förväntningar, samtidigt blir vi besvikna när vår relation inte lever upp till det vi längtar efter och behöver. I terapin utgår vi ifrån ert nuläge, ni formulera ett par gemensamma och konkreta mål för terapin. I parterapi upptäcks ofta kommunikationsmönster som triggar djupt liggande känslor och affekter. Det kan leda till att oskyldiga vardagsdiskussioner mynnar ut i tröttande tjafs och destruktiva gräl. Tillsammans nystar vi i detta, söker efter mönster och beteenden som ni arbetar vidare med i parterapin. Ibland upptäcker någon av er att en tids individuell terapi skulle gynna relationen och då avsätter vi tid även för detta.

Vägledande samtal
Drop in-samtal eller ett fåtal bokade sessioner.
Du upplever ett specifikt problem, en värdekrock eller har en frågeställning som du behöver hjälp att få perspektiv till. Vi arbetar med ett reflekterande förhållningssätt i syfte att hitta balansen mellan privata värden, normer, egna och andras förväntningar utifrån de många roller vi till vardags; i familjen, på arbetet, i kompisgänget, i sociala medier, i bostadsföreningen eller samfälligheten osv. Vägledande samtal lämpar sig väl för både privatpersoner som för personal i kund- och/eller brukarorienterade organisationer.

Kbt-terapi
I kognitiv beteendeterapi (kbt) ligger tyngdpunkten på träning av välfungerande beteenden, uppfattning, känslor och tankar som kan ge dig en realistisk bild av dig själv och din livssituation. Man utgår från nuläget och arbetar med praktiska övningar i vardagen för att förändra tankar och känslor inför konkreta situationer och företeelser. I kbt-terapin ser man ångest, fobier och beteendelåsningar som en följd av lärande genom förstärkning. Det gäller därför att åstadkomma ett (åter-) lärande av mer funktionella beteenden, känsloreaktioner och tankar som inte orsakar hinder i vardagen. Metoden används för att hjälpa människor att bli kvitt vardagliga besvärande beteenden och ovanor eller som vill lära sig se sig själva och omvärlden i nya perspektiv.